Hallintokantelu:PELASTUSOPISTON LAINVASTAINEN TOIMINTA KOSKIEN SOPIMUSPALOKUNNAN PÄÄLLIKKÖKURSSIEN JÄRJESTÄMISTÄ
Tausta
Katsomme, että Pelastusopisto menettelee lainvastaisesti jättäessään järjestämättä sopimuspalokunnan päällikkökurssit vuonna 2025. Asiaa on käsitelty Pelastusopiston neuvottelukunnan kokouksessa 29.10.2024 ja asiasta on ilmoitettu myös Pelastusopiston verkkosivuilla https://www.pelastusopisto.fi/muu-koulutus/sopimushenkiloston-koulutus/sopimushenkiloston-paallystokurssit/
(luettu 15.1.2025).
Sopimuspalokuntien päällikkökurssien järjestäminen on säädetty Pelastusopiston tehtäväksi. Valtion talousarviossa Pelastusopistolle on kohdennettu toimintamääräraha, jolla tulee huolehtia pelastustoimen ammatillisen koulutuksen järjestämisen lisäksi myös sopimuspalokuntien päällystön koulutuksesta.
Pelastusopiston järjestämille sopimuspalokunnan päällikkökursseille on jatkuva tarve, sillä sopimuspalokuntien päälliköt valitaan palokuntayhdistyksissä tehtäväänsä määräajaksi. Pelastustoimintaan osallistuville ja sopimuspalokunnan päällikön tehtävään valittavalle henkilölle on säädetty pelastuslain nojalla kelpoisuusvaatimukset. Erityisten kelpoisuusvaatimusten asettaminen pelastustoimen henkilöstölle on perusteltua, koska henkilöstö työskentelee tehtävissä, joissa työntekijöiden oma, autettavien ja yhteiskunnan turvallisuus edellyttää määrätyn tasoista ammattitaitoa. Sopimuspalokuntien kelpoisuusvaatimuksia koskevalla sääntelyllä on osaltaan turvattu myös siitä, että sopimuspalokunnalla on hyvinvointialuelain edellyttämät riittävät ammatilliset edellytykset toimia pelastustoimintaan kuuluvien palveluiden tuottajana.
Valtion vastuu pelastustoimen koulutuksen järjestämisessä sekä pelastustoimintaan osallistuvan kelpoisuusvaatimuksia ja sopimuspalokunnan päällikkökurssin järjestämistä koskeva lainsäädäntö
Pelastuslain (379/2011) 55 §:ssä valtion vastuulle on säädetty huolehtia pelastustoimen ammatillisesta ja muusta koulutuksesta siten kuin Pelastusopistosta annetussa laissa (607/2006) on säädetty.
Pelastuslain 57 §:n 3 momentissa on säädetty, että pelastustoimintaan osallistuvalta sivutoimiselta sekä sopimuspalokuntaan ja muuhun sopimuksen tehneeseen yhteisöön kuuluvalta henkilöltä vaaditaan Pelastusopiston opetussuunnitelman mukainen koulutus. Pelastuslaissa säädetyn lisäksi sopimuspalokunnan päällikkökurssi on vahvistettu osaksi Pelastusopiston 17.12.2024 hyväksymää Sopimushenkilöstön koulutusjärjestelmää ja opetussuunnitelmaa vuodelle 2025.
Pelastustoimesta annetun valtioneuvoston asetuksen (407/2011) 7 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan pelastuslain 57 §:n 3 momentissa tarkoitetulta sivutoimiselta henkilöltä ja sopimuspalokuntaan kuuluvalta henkilöltä vaaditaan, että palokunnan päällikkö on suorittanut pelastuslain 55 §:ssä tarkoitetussa oppilaitoksessa vähintään sopimuspalokunnan päällikkökurssin, sivutoimisen teollisuuspalopäällikön peruskurssin taikka em. asetuksen 6 §:n 1 momentin 2 tai 3 kohdassa tarkoitetun tutkinnon.
Pelastuslaissa on nimenomainen säännös, jonka mukaan sivutoimisen tai sopimuspalokunnan päällikön tulee olla suorittanut valtioneuvoston asetuksen mukainen koulutus Pelastusopistossa. Voimassa olevan lainsäädännön puitteissa ei ole mahdollista suorittaa sivutoimisen tai sopimuspalokunnan päälliköltä vaadittavaa asetuksella säädettyä sopimuspalokunnan päällikön koulutusta missään muussa oppilaitoksessa kuin Pelastusopistossa.
Sisäministeriön Pelastusopiston maksullisista suoritteista vuosina 2024 ja 2025 antaman asetuksen (1230/2023) 1 §:n 1 momentin 1 kohdassa on säädetty sopimuspalokunnan päällikkökurssin hinnaksi 168 € kurssipäivältä. Pelastusopisto perii koulutuksista omakustannearvoa alemman hinnan, sillä valtio rahoittaa osittain Pelastusopiston järjestämän muun kuin ammatillisen koulutuksen. Valtion talousarviossa vuodelle 2025 Pelastusopistolle osoitetun toimintamenomäärärahan selvitysosassa todetaan erikseen, että Pelastusopisto vastaa sopimushenkilöstön päällystön koulutuksesta. Täydentävässä valtion talousarvioesityksessä joulukuussa 2025 Pelastusopistolle myönnettiin lisärahoitusta pelastustoimen koulutuksen turvaamiseksi. Pelastusopiston täydentävää talousarviota käsittelevässä mietinnössään valtiovarainvaliokunta VaVM 25/2024 vp (11.12.2024) korosti erikseen sopimuspalokuntien koulutuksen turvaamista, johon myös sopimuspalokunnan päällikkökurssin järjestämisen voidaan katsoa sisältyvän.
Sopimuspalokuntien palveluntuotantoa koskevat ammatilliset edellytykset
Sopimuspalokunnat toimivat hyvinvointialueilla pelastustoimen palveluntuottajina sopimuksen perusteella. Hyvinvointialueista annetussa laissa (611/2021) 10 §:ssä muulta palveluntuottajalta edellytetään mm. riittäviä ammatillisia edellytyksiä huolehtia palveluiden tuottamisesta. Pelastustoimessa on erityiset säännökset pelastustoimintaan osallistuvien sopimuspalokuntalaisten kelpoisuudesta ja sopimuspalokunnan päällikön tehtävästä. Jotta sopimuspalokunta voi toimia hyvinvointialueen palveluntuottajana, tulee sen henkilöstön täyttää erikseen säädetyt kelpoisuusvaatimukset.
Tutkintapyyntö eduskunnan oikeusasiamiehelle lainvastaisesta menettelystä
Edellä kuvatun perusteella katsomme, että valtiolla on erityinen tehtävä huolehtia myös sopimuspalokuntien päälliköiden koulutuksesta ja pyydämme eduskunnan oikeusasiamiestä tutkimaan, toimiiko Pelastusopisto lainvastaisesti jättäessään järjestämättä sopimuspalokunnan päällikkökurssit.
Asia ei ole vireillä muissa viranomaisissa.
Kantelun asiamies:
Ari Maskonen, ari.maskonen@sspl.fi
Muut kantelijat:
Silvio Hjelt
Arto Perttula
Markku Kallio
Janne Korhonen
Mika Gröndahl
Ilkka Horelli
Tomi Timonen