Markkinaoikeus keskeytti 8 miljoonan euron paloautohankinnan

Paloautomarkkinoilla kuohuu

Noin 60 raskaan sammutus-, säiliö- ja raivausauton kauppa on keskeytynyt. Puolalainen paloautovalmistaja WAWRZASZEK Inżynieria Samochodów Specjalnych Spólka z Ograniczoną Odpowiedzialnością Spólka Komandytowa teki talvella valituksen markkinaoikeuteen kahdeksan pelastuslaitoksen paloautojen yhteishankinnasta, jonka arvo oli noin kahdeksan miljoonaa euroa. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen, joka olisi ollut merkittävä kauppa kotimaiselle Saurus Oy:lle.

Käytännössä yhteishankintaringissä olevien pelastuslaitosten (Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä Savon, Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kainuun ja Keski-Suomen pelastuslaitokset) paloautojen uusiminen on keskeytyksissä toistaiseksi, koska markkinaoikeus kielsi laitosten yhteistä hankintayksikköä Sansia Oy:tä tekemästä hankintasopimusta tai muullakaan tavalla jatkamasta virheellistä hankintamenettelyä ja velvoitti hankintayksikön korjaamaan virheellisen menettelynsä.

Markkinaoikeuden mukaan kilpailua rajoitti muun muassa se, että paloautojen valmistajilta edellytettiin esimerkkiautoja, jotka olisivat täyttäneet pelastusajoneuvojen yleisoppaan vaatimukset.

Kauppaan sisältynyt osio raivausautojen hankinnasta esti markkinaoikeuden mukaan vertailukelpoisen tarjouksen antamisen.

Markkinaoikeuden päätös ei ole vielä (21.6.2021) lainvoimainen, koska siihen voidaan hakea muutosta hakemalla valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Kuopiolainen julkisomisteinen Sansia Oy (ent. IS-hankinta Oy) toimi hankinnassa kahdeksan pelastuslaitoksen puolesta. Sen toimintaan kuuluu muun muassa tuottaa julkisyhteisöille hankintapalveluja hankintojen suunnittelusta sopimushallintaan. Tässä tapauksessa yhtiön asiantuntemus sai markkinaoikeudelta tylyn kolauksen.

Jyväskyläläinen Saurus Oy on suomalaisomisteinen pelastusajoneuvojen päällirakenteiden valmistaja.

Valituksen takana on puolalaisen paloautovalmistajan valkeakoskelainen agentuuri JVK Vechiles Oy, joka on tullut tunnetuksi useista pelastusalan ajoneuvohankitoihin kohdistuneista valituksista.

Päätoimittajan kommentti:

Näyttää vahvasti siltä, Suomi on taas EU:n mallioppilas.Vaikka suomalainen paloautovalmistaja antaisi ilmaiseksi auton Puolaan, pääsy markkinoille estettäisiin todennäköisesti tavalla tai toisella. Markkinaoikeuden päätöksen perustelut ovat asiaa vähän tuntevien henkilöiden tulkintaa. Kannattaa lukea päätös kokonaisuudessaan.

Puolalaista paloautoa Suomessa markkinoiva valkeakoskelainen agentuuri on tullut tunnetuksi aggressiivisesta kysymys- ja valituspolitiikastaan, josta on myös ilmennyt sen asiantuntemattomuus pelastusajoneuvoista.

Puolalainen paloautokanta olisi Suomen huoltovarmuuden kannalta vaarallinen. Puolalainen paloautovalmistaja on käytännössä katsottu jo ulos Ruotsin markkinoilta useiden toimitusviivästymien tms vuoksi.

Suomalainen paloautotuotanto on nyt vakavasti uhattuna.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *