Koronatukea seurojentaloja ylläpitäville sopimuspalokunnille

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt seurantaloa ylläpitäville yhteisöille yhteensä 2 300 000 euroa seurantalojen ylläpitokustannusten kattamiseen niin sanottuina korona-avustuksina. Avustuksilla halutaan tukea seurantaloja ylläpitävien yhteisöjen toimintaedellytyksiä ja toiminnan jatkuvuutta.

Avustukset on tarkoitettu seurantalomaisessa käytössä olevia taloja ylläpitävien yhteisöjen ja säätiöiden tukemiseen koronapandemian aiheuttamassa tilanteessa. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 789 ja avustusta myönnettiin 736 hakijalle. Avustukset myönnetään seurantalojen ylläpidosta ja huoltokorjauksista aiheutuneisiin kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 13.3.2020 jälkeen.

Myös sopimuspalokuntien omistuksessa on ollut avustuksien kohteina olleita seurantaloja.
Eniten avustusta sai kaikista avustuksen saaneista Turun Vapaaehtoinen Palokunta, jolle myönnettiin avustusta 25000 euron verran. Avustusta saivat myös 15 muuta sopimuspalokuntaa, joiden avustussummat olivat 1100 euron ja 10000 euron väliltä.

Turun VPK:n puheenjohtaja Heikki Rihko kertoo, että Turun VPK:n talo on rakennettu vuonna 1892 juhla- ja tapahtumataloksi. Valmistuessaan VPK:n talo oli kaupungin suurin juhlahuoneisto ja samalla turkulaiset saivat konserttisalin, jossa oli kunnollinen akustiikka.

-VPK:n talossa järjestetään vuosittain noin 300 tapahtumaa, joiden vuokratuotoilla rahoitetaan kiinteistön ylläpito- ja hoitokuluja. Koronaepidemian alkaessa maaliskuussa 2020 lähes kaikki varaukset peruuntuivat ja vuokratuotot jäivät pääosin saamatta, Rihko kertoo,

Rihkon mukaan OKM:n myöntämä korona-avustus käytetään kokonaisuudessaan talon kiinteistökulujen kattamiseen.

-Saatu avustus kattaa tulomenetyksistä noin 20 %. Avustushakemuksen tekeminen oli melko hankalaa ja vaati melkoisesti työtä.

Seurantalojen tukemiseen on myös tarjolla peruskorjausavustuksia. Rahaa on jäljellä myönnettyjen koronatukien jälkeen 700 000 euroa. Rahat käytetään Suomen Kotiseutuliiton kautta vuonna 2021 myönnettäviin seurantalojen peruskorjausavustuksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.